Languages: Others

4,000 peserta ikuti latihan asas keusahawanan di Insken

 

Alor Gajah: Lebih 4,000 peserta dari seluruh negara menyertai 130 program latihan, khususnya berkaitan kursus asas keusahawanan di Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) secara dalam talian.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Mas Ermieyati Shamsudin berkata, ia berikutan lebih ramai rakyat di negara ini berminat dan memilih untuk menceburi bidang keusahawan sebagai alternatif bagi menjana sumber pendapatan selepas kehilangan pekerjaan.

 

Katanya, daripada jumlah itu, sebanyak 20 hingga 30 peratus adalah dalam kalangan usahawan baharu.

"Selepas diberhentikan kerja, ada yang mengambil keputusan untuk mengusahakan perniagaan sendiri seperti makanan, pertanian, serta pakaian secara kecil-kecilan.

"Justeru, kita menyarankan mereka yang baharu memulakan perniagaan supaya menyertai program-program latihan asas keusahawan untuk menjadi panduan kepada usahawan dalam mendepani cabaran ketika tempoh pemulihan ekonomi yang terjejas akibat Covid-19," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Seminar Asas Keusahawananan INSKEN di Kuala Sungai Baru, di sini, hari ini.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Insken, Muhd Firdaus Azharuddin.

 

Mas Ermieyati berkata, program latihan ditawarkan itu bukan sahaja dapat membimbing peserta untuk mencapai matlamat, malah perkongsian dengan usahawan berjaya yang dibawa khas dalam sesi berkenaan juga mampu menjadi motivasi untuk bangkit, seterusnya bertahan dalam bidang berkenaan.

Dalam pada itu, beliau turut mengesa semua usahawan memanfaatkan insentif yang disediakan kerajaan melalui pelbagai pembiayaan kepada mereka terjejas akibat Covid-19 menerusi Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana).

"Pembiayaan di bawah agensi-agensi seperti Tekun Nasional, SME Corp Malaysia, Bank Rakyat dan koperasi ini ditampilkan dalam usaha membantu menyuntik modal kepada para usahawan untuk bangkit semula dalam menjana pendapatan," katanya.

 

 

 

CONTACT US

SME Corporation Malaysia
Level 6, SME 1, Block B 
Platinum Sentral
Jalan Stesen Sentral 2
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur

Info Line: 1300-30-6000
Fax Line: 03-2775 6001
Emel: info[at]smecorp[dot]gov[dot]my

Feedback Form

 

AGENCY LINKS

  med    
Tekun2 SKM1  
output onlinepngtools Logo UDA 2020 SME Bank edit  
logo bankrakyat PNS LOGO White S protege1  

 

ABOUT
POLICIES

SME in Malaysia

SME Perfomance & Outlook

National Entrepreneurship Policy 2030 (DKN2030)

SME Policies

PROGRAMMES
INITIATIVES
GUIDES

Business Guides

Success Stories

Business Directory

Business Ethics

RESOURCES
CONTACT US